Friday, January 09, 2009

KENALI NAMA ASAL MU

Alhamdulillah saya penjatkan kesyukuran ke hadrat Illahi atas segala daya upaya dan ilmu yang dikurniakan-Nya kepada saya bagi menulis segala maklumat di dalam blos ini, yang tidakpun popular tetapi saya tulis atas dasar ingin mengingatkan diri saya sendiri, agar saya dapat buka selalu dan baca selalu melalui internet walau di mana saya berada.

Setiap orang mempunyai nama mereka tersendiri, nama-nama orang lama kebiasaannya adalah seperti MELUR, MELATI, UJANG, PAPAN dan sebagainya mengikut kesesuaian nama ketika bayi tersebut dilahirkan. Nama-nama moden pula kebiasaannya adalah berasaskan agama Islam(di Malaysia) seperti ABU BAKAR, ALI, UMAR, USMAN, SAIFULLAH, MUHAMMAD dan lain-lain.

Mengapa tajuk cerita pada kali ini "KENALI NAMA ASAL KAMU"?, Ya, sebenarnya nama yang kita gunakan pada masa ini (Alam Syahadah-Alam Penyaksian) adalah nama yang diberi oleh ibubapa kita. Apakah nama sebenar kita? Banyaklah nama yang boleh dihuraikan sejak bermula kita di alam Roh lagi sehinggalah kita melalui alam Rahim dan sebagainya, tetapi yang perlu diketahui adalah HAKIKAT nama kita kerana kita adalah UMAT MUHAMMAD.

RUANGAN BAGI PEMIKIR:
1)Semasa perang Badar, Umat Islam telah menang tetapi ada sahabat yang merasa sedikit riak dengan kemenangan tersebut sehingga kan turun ayat "Wama romaita izromaita wala kinnallaha roma" maksudnya "bukan engkau memanah(Ya Muhammad) tetapi Aku yang memanah".
USUL:
Nabi Muhammad adalah MAKSUM dan terhindar dari dosa-dosa besar dan kecil. Rasulullah mmembawa 4 sifat iaitu Siddiq,Tabligh,Amanah,Fatonah. Mengapakah ayat ini ditujukan kepada Muhammad sedangkan Nabi Muhammad adalah insan yang MAKSUM dan tidak melakukan dosa termasuklah sifat RIAK.

2)SURAH AL-IKHLAS
QULHO WALLAHU AHAD iaitu "Katakan(Muhammad) Allah itu Esa". Perkataan Qul adalah merujuk kepada JAMAK(ramai), Maka untuk siapakan ayat ini ditujukan?? Kita perlu ingat bahawa Rasulullah berpesan kepada kita jika kita tidak mahu sesat maka perlu dipegang erat Al-Quran dan As-Sunnah. Maka segala isi Al-Quran adalah untuk kita gunakan, untuk kita pakai, dengan kata lain segala isi Al-Quran ditujukan kepada kita. Al-Quran pula sememangnya ada kaitan rapat dengan kita. Yang kita ada di rumah dan dikedai-kedai hanya Quran yang bercetak, kertas-kertas sahaja...Tetapi manakah Quran yang sebenarnya?

Katakan KAMU membaca isi Quran kepada si pulan, si pulan mendengar dan si pulan faham pula akan isinya, si pulan juga melaksanakan dan melakukan perbuatan yang telah dinyatakan dalam bacaan surah Quran tersebut...jadi..DI MANAKAH AL-QURAN???

Contoh surah yang dibaca kepada si pulan oleh KAMU(Surah Al-Ikhlas):
1)Katakanlah (Muhammad) Allah itu ESA,
2)Allahlah tempat meminta pertolongan,
3)Tidak beranak dan diperanakan,
4)Tidak ada yang serupa dengan-Nya.

USUL:
1)DI MANA AL-QURAN?
2)DI MANA MUHAMMAD?

Berbalik kepada kata MUHAMMAD..Seperti nama-nama lain, nama tersebut sebenarnya menunjukkan kata Sifat yang menunjukkan sifat sesuatu perkara..Contoh: Saifullah bermaksud pedang Allah, maka perlulah bagi Saifullah menunjukkan keperkasaan sifat sebagai Pedang Allah di mana dia mungkin tidak suka akan kebatilan dan kemungkaran sesuai dengan nama nya SAIFULLAH.

Muhammad juga adalah KATA NAMA yang menunjukkan sifat. MIM pada awal perkataan MUHAMMAD merujuk kepada maksud TEMPAT... Contoh lain, MASJID merujuk kepada TEMPAT SUJUD. Kata MASJID juga ada kaitan rapat dengan kita dan insyaAllah akan dibincangkan pada topik-topik akan datang.

MUHAMMAD pula bermaksud TEMPAT TERPUJI. Pada post di atas telah dijelaskan, Nama menunjukkan SIFAT maka perlulah bagi orang yang diberi nama tersebut menunjukkan sifat-sifat dan keadaan yang sesuai dengan nama MUHAMMAD iaitu TEMPAT TERPUJI.

USUL:
SIAPAKAH SEBENARNYA MUHAMMAD???
(Hati-hati membaca dan memahami maksud tersebut, Nabi Muhammad dan Muhammad adalah 2 perkara yang berbeza).

Tuesday, January 06, 2009

BERPASANGAN

Keseimbangan wujud dalam dunia dan sentiasa dikurniakan Allah kepada makhluk-makhluk-Nya. Allah jadikan keseimbangan bagi kita memilih dan merancang selaku khalifah di muka bumi. Antara anasir berpasangan yang boleh kita fikir-fikir adalah:
1) Syurga Neraka
2) Hitam Putih
3) Buta Nampak
4) Pekak Mendengar
5) Buka Tutup
6) Lelaki Perempuan
7) Atas Bawah
8) Kanan Kiri
9) Tidur Bangun
10)Cerdik Bodoh
11)Malaikat Syaitan

Kesemua anasir ini pula adalah pada diri kita sendiri. Semuanya adalah 1 anasir.
Contoh :-
1) Bas Sekolah, Bas Mini, Bas Pendek, Bas Panjang, Bas Rosak, Bas Pelancong merujuk kepada bas(1 anasir).
2) Orang besar, Orang gila, Orang pandai, Orang jahat, Orang baik, Orang minyak, Orang lelaki, Orang perempuan merujuk kepada orang(1 anasir).
3) Sayur Kangkung, Sayur kobis, Sayur Bayam, Sayur Tak tahu merujuk kepada sayur(1 anasir)

Yang mana zat adalah satu tetapi wajibul wujud adalah banyak sekali itulah sebabnya Allah Hu Akbar.Allah apa?Hu apa?Akbar apa?

Dalam diri ada Iblis, dalam diri ada Malaikat, dalam diri ada Muhammad, dalam diri ada baik, dalam diri ada jahat, dalam diri ada syurga, dalam diri ada neraka, dalam diri ada salam, dalam diri ada pokok dalam pokok ada cabang, pada cabang ada iman, pada iman ada kepercayaan, pada kepercayaan timbul kesungguhan, dalam kesungguhan akhirnya timbul keikhlasan dengan syarat beserta dengan ilmu.

Diri yang mana?
1)Diri Terdiri?
2)Diri Terperi?
3)Diri Sendiri?
4)Diri Sebenar-benar Diri?

Adapun simpulan-simpulan keimanan terkandung di dalam pohon yang rendang, yang mana ramai orang dapat keberkatan. Simpulan-simpulan inilah yang menjadi pedoman bagi khalifah(imam) mengimammi makmum nya.

Sunday, January 04, 2009

NAFAS

"Kullun nafsi zaikatulmaut"...Setiap yang bernyawa pasti akan mati. Itulah firman Allah berkenaan dengan nafas...mengapa disedut nafas sedangkan yang dinyatakan adalah nyawa??? Ya!!!setiap yang bernyawa pasti bernafas, setiap yang bernafas pasti bernyawa. Nyawa pula adalah hidup, hidup itu adalah Hayat. Hayat itulah salah satu Kebesaran Allah yang dipinjam oleh manusia, manakala manusia yang mengetahui akan rahsia Hayat itu tadi dinamakan insan, insan yang berjaya menerokai dan memahami apa yang dikatakan rahsia itu adalah Insan Kamil dan insan yang mengetahui apa yang dikatakan rahsia dalam rahsia adalah Insan Kamil Mukamil. Dan taraf insan yang paling berbahagia disisi ALLAH S.W.T adalah insan yang bertaraf HAMBA. Itulah sebabnya dalam perjalanan Rasulullah s.a.w surah Al-Isra' menyebut "Allah memperjalankan hamba-Nya" dan bukan disebut "memperjalankan kekasih-Nya/Rasulullah/Muhammad dan sebagainya sedangkan Nabi Muhammad adalah yang paling dikasihi Allah. Bersambung...

Nafas terbahagi kepada empat Nafas itu sendiri, Ampas itu sendiri, Tanapas itu sendiri dan Nufus itu sendiri.

4 Anasir:
1)Nafas, Ampas, Tanapas, Nufus.
2)Zabur, Taurat, Injil, Quran.
3)Jibrail, Mikail, Izrail, Israfil.
4)Abu Bakar, Umar, Uthman, Ali.
5)Wadi, Mazi, Mani, Manikam.
6)Tanah, Air, Angin, Api.
7)Wujud, Ilmu, Nur, Syuhud.
8)Rasa, Merasa, Serasa, Talirasa.

Nafas ini juga keluar dan masuk membawa sifat Jamal, Jalal, Qahar, Kamal. Naiknya nafas "Hu" dan turunnya nafas "Allah".

Naiknya nafas sampai Langit ke 7, Turunnya nafas sampai Bumi ke 7. Di manakah 7 Langit dan Bumi itu?

Nafas itu mengenal Tuhannya, Nafas itu ada tapi tiada, tiada tapi ada. Nafas itu ada Rohani, Jasmani, Rabbani. Nafas itu ada Rohani, Malaikat, Jin dan Iblis. Nafas itu banyak tapi 1. Nafas itu 1 tapi banyak.

Dari Nafas dapat Nyawa, dari Nyawa lahirkan pokok, lahir berkat benih dari Bapanya Langit dan jagaan susuan Ibunya Bumi. Pokok pula bernama Islam, dari pokok keluarlah cabang-cabang Islam. Batang pokok jadilah Solat, Dahan pokok jadilah Puasa, ranting pokok jadilah Zakat, daun-daun pokok jadilah Haji.

Sesuai dengan Hadith Rasulullah s.a.w:
"Islam itu didirikan atas 5 perkara, menyaksikan tiada Tuhan melainkan Allah dan menyaksikan Nabi Muhammad pesuruh Allah, Mendirikan Solat, Berpuasa di Bulan Ramadan, Mengeluarkan Zakat dan Melaksanakan Haji (bagi yang MAMPU).".

Labels