Tuesday, January 27, 2009

SELAWAT TAFRIJIYAH

Ucapan Selawat dan salam kepada Nabi Muhammad s.a.w, dimana Bagindalah yang memegang segala kunci perbendaharaan ilmu dan wujud makhluk. Pancaran cahaya Muhammad meliputi seluruh alam berkat sifat Jamal, Jalal, Qahar dan Kamal Allah.

Dianjurkan seseorang supaya berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w, selawat itu sendiri adalah doa, perhubungan, kehormatan, kesembuhan, keasyikkan serta ucapan salam sejahtera kepada Junjungan Nabi Muhammad dan Muhammad itu sendiri.

Kepada ajaran tarikat dan ajaran kerohanian kebiasaannya akan menganjurkan kepada si salik supaya mengamalkan selawat-selawat tertentu seperti selawat Syifa', selawat Tafrijiyah/Nariyah dan sebagainya. Ini adalah disebabkan di dalam selawat terdapat pelbagai khasiat yang tersembunyi yang tidak dapat dijangkau dengan fikiran kasar.

Mari kita kaji bersama-sama mengenai maksud cakap apa yang terkandung di dalam Selawat Tafrijiyah, hati-hati mendengar kerana apa yang dikatakan tidak semua tepat dan betul.

Erti:
"Ya Allah, limpahkanlah rahmat yang sempurna dan berilah kesejahteraan yang sempurna kepada junjungan kita Nabi Muhammad Sallallahu 'Alaihi Wasallam yang menjadi sebab terlepasnya sesuatu yang masih mengalami jalan buntu dan terbukanya kesempitan serta didatanginya semua hajat dan diperoleh semua pemberian serta husnul khatimah (bagus akhir hayatnya) dan diturunkan siraman mendung (hujan) lantaran keagungan baginda. (Dan limpahkanlah rahmat dan salam) kepada keluarga baginda, dan sahabat baginda di dalam setiap kerlipan mata dan nafas dengan bilangan semua yang diketahui oleh-Mu, wahai Zat yang menguasai seluruh alam".

USUL:
1) Di mana RAHMAT yang sempurna yang dikatakan?
2) Siapa yang mengalami JALAN BUNTU?
3) Apa yang dimaksudkan DIDATANGI semua hajat?
4) Mengapa diturunkan SIRAMAN, apa kaitan dengan TAUHID?
5) Kenapa dikatakan setiap KERLIPAN MATA dan NAFAS???
6) Zat yang menguasai seluruh alam, ALAM apa? apa tingkatan alam?


SELAWAT adalah perhubungan, Sesiapa yang mempunyai perhubungan dengan Rasulullah s.a.w pasti akan dipermudahkan jalan baginya. RAHMAT yang dikatakan sebenarnya ada dalam diri kita sendiri. Yang dikatakan insan itu membawa sifat terpuji, yang dikatakan insan itu tahu memandang dalam diri sendiri. "MUHAMMAD itu membawa RAHMAT bagi sekalian ALAM". MUHAMMAD itulah RAHMAT..

NAMA Muhammad itu jadi TUBUH kepada kita,
TUBUH Muhammad itu jadi HATI kepada kita,
HATI Muhammad itu jadi NYAWA kepada kita,
NYAWA Muhammad itu jadi DZAT RAHSIA kepada kita.

Adapun jalan BUNTU adalah akibat dari terangnya pancaran kebenaran(HAQ) ALLAh yang menerangi seluruh alam sehinggakan kita sebagai manusia biasa tidak dapat melihatnya disebabkan terlalu silau. BERSAMBUNG.......

Labels