Wednesday, March 30, 2011

ISLAM itu dalam KEHIDUPAN


Assalamualaikum dan salam sejahtera serta selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W... Kecintaanku yang tiada tandingan, dan ALLAH jua yang membimbingku daripada kejahilan, kesesatan dan kemurkaan...AMIN...

Dalam mendudukkan ISLAM itu perlulah dengan HATI yang HALUS dan MENGHAYATI... kerana Rasulullah itu sendiri adalah seorang yang mempunyai HATI yang HALUS dan MENGHAYATI...

ISLAM itu sendiri adalah AGAMA yang HALUS lagi MENGHAYATI JIWA MUKMIN yang mahu MEMAHAMI. Persoalan yang mencabar MINDA, adakah KITA ini ISLAM??? Jika ISLAM pula, ISLAM yang bagaimana?

Mari kita sama-sama MENGHAYATI hadith daripada Junjungan Muhammad S.A.W:

'Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepada umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak'.

Sahabat bertanya 'Apakah fitnah besaritu ya Rasullullah?'

'Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik.'

Sahabat bertanya lagi. 'Mengapa begitu ya Rasullullah?'

Rasullullah SAW menjawab: 'Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia'.


Jelas bahawa Rasulullah S.A.W sendiri MENGETAHUI bahawa akan datang satu masa ada diantara UMAT MUHAMMAD yang paginya menjadi ISLAM, petang menjadi KAFIR... ada pula paginya menjadi KAFIR...petangnya menjadi ISLAM...

Mengapa pula perkara ini terjadi??? Rasulullah sendiri telah menyatakan di dalam hadith tersebut bahawa semuanya ini adalah disebabkan seorang ISLAM itu menjual agama dengan nilai dunia... bermaksud seseorang itu tidak mementingkan ISLAM dan melebihkan perkara dunia daripada AGAMAnya ISLAM..

Seperti post saya yang sebelum-sebelum ini, saya ada menyatakan perihal SYAHADAH...dan ia perlu dilaksanakan 24 jam sehari semalam sebagai INSAN yang beragama ISLAM... Maka bagi menjawab persoalan ini, seseorang itu boleh menjadi ISLAM/KAFIR di siang hari tetapi menjadi KAFIR/ISLAM di petang hari adalah disebabkan DIA tidak MEMEGANG ISLAM sebagai AGAMANYA 24 JAM SEHARI SEMALAM.

DALIL NAQLI:
Berdasarkan hadith Rasulullah S.A.W:
"ISLAM itu diDIRIKkan atas 5 perkara iaitu BERSAKSI bahawa tiada tuhan melainkan ALLAH, menyaksikan Nabi Muhammad PESURUH ALLAH, SOLAT 5 waktu, BERPUASA di bulan RAMADHAN, Mengeluarkan ZAKAT, Menunaikan HAJI yang yang MAMPU".

Maka yang dikatakan seorang yang ISLAM itu adalah dia senantiasa melaksanakan perkara-perkara di atas SETIAP SAAT dan WAKTU...24 jam sehari SEMALAM... (kita akan huraikan bersama-sama berkenaan SYAHADAH dari semasa ke semasa bersama-sama).

Setelah kita membincangkan berkenaan perkara ISLAM dalam KEHIDUPAN kita. Mari kita dapatkan JAWAPAN yang lebih PERSIS dan TEPAT. Petua daripada GURU, tanyalah DIRI SENDIRI nescaya kita akan mendapat JAWAPAN yang TEPAT dengan IMAN dan TAQWA kepada ALLAH S.W.T.

Adakah kita telah melaksanakan yang sedemikian???

Labels