Thursday, April 30, 2009

AKU YANG TERTULIS, DITULIS DAN MENULIS

Assalamualaikum Bapak Adam Ibu Hawa, Kakang Kawa Adi Ari Ari Ibuku Bumi Bapakku Langit. Selawat dan salam atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W yang mana dengannyalah disampaikan rahsia-rahsia dalam yang mustahil dicapai oleh akal yang berfikir normal. Sesungguhnya alam ini telah di QIAM kan yakni ditajalikan ALLAH dengan penuh rahsia dan hikmah. QIAM juga membawa maksud BERDIRI, BERDIRI apa? BERDIRI nya KEBENARAN...

KEBENARAN itu apa? KEBENARAN itu adalah HAQ.. 4 perkara serangkai:
1)Syariat Tarikat Hakikat Makrifat dan seterusnya ditambah HAQ
2)Zabur Taurat Injil Al Quran di dalamnya mengandungi TAUHID
3)Abu Bakar Umar Uthman Ali di dadanya mengandungi PENGESAAN & HAMBA
4)Jibrail Mikail Izrail Izrafil tanda wujud MALAIKAT
5)Jalal Jamal Qahar Kamal itu Maha Agungnya TUHAN bernama ALLAH
6)Tanah Air Angin Api wujudnya TUBUH NYATA Tanda KUASA
7)Wadi Mazi Mani Manikam di sana terbitlah RAHSIA
8)Wujud Ilmu Nur Syuhud di sana ada RAHSIA dalam RAHSIA

KEBENARAN itu pula bukan dibuat-buat, iainya telah ditentukan dan dijalankan oleh AKAL. KEBENARAN itu juga adalah TAKDIR, TAKDIR sentiasa BENAR kerana TAKDIR itu HAK MUTLAK TUHAN bernama ALLAH. Maka AKAL pula adalah taraf HAMBA yang menjalankan TAKDIR.

Semua yang kita telah lakukan. sedang lakukan dan akan lakukan telahpun ditentukan, WALAUPUN KITA BERFIKIR BAHAWA AKAL KITA YANG MEMILIH. TIADA istilah TIDAK SENGAJA. Semua yang kita lalui adalah DISENGAJAKAN untuk kita lalui oleh ALLAH. Perlulah kita mendudukkan sesuatu perkara pada tempatnya. Urusan ALLAH tetap menjadi urusan ALLAH.

Rasa itu Ghaibul Ghuyub, Perasaan itu Ghaibul Ghuyub, Takdir itu Ghaibul Ghuyub dan TUHAN itu sendiri Ghaibul Ghuyub iaitu tidak dapat diperihalkan LAISA KHAMITHLIHI SYAIUN..... Maka bersenang hatilah kerana TAKDIR itu datang ada hikmah yang luar biasa.

Maka taraf HAMBA itulah taraf yang tertinggi, sebab itu disebut dalam Surah Al isra', "...memperjalankan hamba NYA..." Nabi Muhammad itu sendiri yang penuh dengan sifat Siddiq, Amanah, Tabligh, Fatonah diFIRMAN HAMBA oleh ALLAH. ALLAH sendiri mengangkat Nabi Muhammad sebagai taraf hamba. Sedangkan NABI MUHAMMAD adalah KEKASIH ALLAH/RASULULLAH dan KHATAMU ANBIA.

HAMBA itu pula melaksanakan PENGESAAN. Maka PENGESAAN itu datang dari kata ESA. ESA itu bukan satu kerana satu itu sendiri sudah berbilang, ada satu pasti ada dua tiga dan seterusnya. HAKIKAT ESA itu adalah MELIPUTI... MELIPUTI SELURUH ALAM... Dipecahkan PENGESAAN kepada 4 bahagian:
1)AF'AL
2)ASMA'
3)SIFAT
4)DZAT

Semua pecahan ini perlu diESAkan dalam kehidupan seharian, maka barulah AKAL dapat dilihat sebagai TAKDIR dan TAKDIR dilihat sebagai AKAL. Perlulah berjumpa dengan Guru yang DIPILIH dalam melaksanakan PENGESAAN supaya lebih mudah memahaminya.

Sesungguhnya, orang yang CELAKA akan dimudahkan ALLAH untuk melaksanakan pekerjaan CELAKA. Dan orang yang BAHAGIA akan dimudahkan ALLAH untuk melaksanakan pekerjaan BAHAGIA. Bagaimana pula dengan kita????? TANYA DIRI maka akan tahulah jawapannya.

Maka AHLI MAKRIFAT tidak memperdulikan rasa CELAKA dan BAHAGIA. Syurga neraka adalah GULA-GULA dalam memahami AMAL MA'RUF NAHI MUNGKAR, "ILLA HI ANTA MAQSUDI, WARIDHAKA MATLUBI, 'ATINI MUHABBATIKA WA MA'RIFATIK" ---> TUHAN, HANYA ENGKAU YANG AKU MAKSUD, DAN KEREDHAANMULAH AKU DAMBA, DAN BERILAH AKU KEFAHAMAN/PENGETAHUAN/PENGENALAN.

Labels