Wednesday, March 23, 2011

KEMBALI KEPADA ASAS...part 1


Assalamualaikum dan Selawat Sejahtera kepada Nabi Muhammad S.A.W...Dengannyalah nyatanya semua ini...

Aku PERHATIKAN/BACA ramai di antara kita semua yang berlumba-lumba kepada KESESATAN dan ramai juga yang berlumba-lumba kepada KEBENARAN. Tetapi dalam menyusuri semua cabaran dan dugaan di ALAM MITHAL ini, tidak kurang yang melupakan perkara-perkara ASAS yang sebenarnya PENTING dan AMAT PENTING...

Ramai yang mengakui DIRI mereka AHLI MAKRIFAT/HAKIKAT yang menganggap perkara SYARIAT adalah perkara REMEH!!! Tetapi ramai pula orang SYARIAT yang menganggap perkara HAKIKAT/MAKRIFAT ini perkara ASING...iaitu beranggapan "Kita adalah orang awam dan bukan wali-wali, maka tak perlu tahu mengenai hakikat/makrifat".. Sedangkan yang bercakap sebegitu tidak sedar, pengetahuan mengenai hakikat/makrifat bukanlah boleh DIPILIH-PILIH sama ada untuk memahaminya atau tidak. Setiap UMAT MUHAMMAD perlu tahu apa itu sebenarnya HAKIKAT/MAKRIFAT.

Walau bagaimanapun JANGANLAH SESEKALI meninggalkan SYARIAT...ini sesuai dengan Hadith Nabi Muhammad "Syariat tanpa hakikat kosong, hakikat tanpa syariat batal".

KOSONG itu umpama tidak BERGUNA...tidak ADA HASIL...malahan SIA-SIA.. dan SYAITAN suka dengan pekerjaan SIA-SIA...

BATAL itu TIDAK SAH...maksudnye tidak BERGUNA...tidak ada hasil...malahan SIA-SIA... dan SYAITAN suka dengan pekerjaan SIA-SIA...

NAHHHHH...pilihlah mana satu...KOSONG atau BATAL???? pasti kita rumit memikirkannya bukann!!!

Marilah kita kembali kepada ASAS...ASAS... dan ASAS... asas itu duduk di SYARIAT...membawa kepada TARIKAT...memahamkan HAKIKAT...merasakan MAKRIFAT.

ISLAM itu diDIRIKkan atas 5 perkara iaitu BERSAKSI bahawa tiada tuhan melainkan ALLAH, menyaksikan Nabi Muhammad PESURUH ALLAH, SOLAT 5 waktu, BERPUASA di bulan RAMADHAN, Mengeluarkan ZAKAT, Menunaikan HAJI yang yang MAMPU.

Monday, March 21, 2011

FURU' AL-MASA'IL


Assalamualaikum dan selawat serta salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W...Semoga cinta kepada ALLAH dan MUHAMMAD ini melebihi daripada cintaku dan pembaca blog ini kepada semua perkara yang lain.

Pada kali ini aku tertarik untuk membawa semua rakan-rakan pembaca untuk membaca Kitab bertajuk Furu' Al-Masa'il...ianya adalah terjemahan dan karangan oleh Maulana Al-Syeikh Daud Bin Abdullah Al-Fathani serta disusun semula oleh Datuk Abu Hassan Din Al-Hafiz...

Buku ini banyak menerangkan perkara-perkara furu' atau cabang atau ranting daripada sudut kita sebagai manusia yang beragama ISLAM. Penerangan buku ini adalah ringkas dan padat. Mudah difahami dan dimengertikan maksudnya. Dari masa ke masa aku akan membawa isu-isu permasalahan furu' yang akan dipetik daripada Buku ini untuk kita sama-sama renungkan dan fahami. Segala petikan daripada Kitab ini akan aku ketegorikan dalam Tajuk/Label "Furu' Al-Masa'il".Moga usaha ini akan membawa kita semua menjadi INSAN yang berAKAL. Tahu akan apa yang diperbuat dan faham dengan pemikiran yang dalam. AMIN.

Labels