Wednesday, March 02, 2011

KESEPIAN YANG MELANDA HATI...HATI RAJA HILANG...


Assalamualaikum kepada semua umat Muhammad. Ucapan selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W. Kecintaanku kepada ALLAH dan Muhammad.AMIN...

Aku telah lama tidak membuat sebarang post di dalam blog ini. Bukanlah kerana aku sibuk tetapi kerana motivasiku yang mula lentur. Sejak kepulangan Wak Shuib ke tempat asal kita, aku banyak berfikir dan berfikir. Terkadang aku benarkan dunawi menyelubungi HATI RAJA ku.

Banyak persoalan dan ilmu-ilmu yang diperbahas dan didebatkan di waktu ini. Terkadang kita terlupa dan alpa dalam menjalankan tugas UTAMA iaitu HAMBA kepada ALLAH. Dunia ini adalah tempat dugaan semata-mata. Adakah lebih seorang yang berilmu daripada seorang yang tidak mempunyai ilmu jika orang yang berilmu tidak mengamalkan apa yang diketahuinya??? Ibarat pohon yang tidak berbuah...lama-lama layu tanpa HASIL dan KEBAIKAN, akan dimamah usia dan anai-anai..menjadi tonggol kayu yang tidak berguna dan akhirnya menyusahkan orang semua.

ISLAM itu AGAMA, AGAMA itu AKAL, tidak berAGAMA bagi orang yang tidak berAKAL.

Pada pengakhiran perbalahan dan percanggahan, hanya kepada ALLAH jualah tempat kita memohon pertolongan dan petunjuk. Adakah seorang yang mempunyai ilmu HAQ itu lebih baik daripada seorang yang mempunyai ilmu MAKRIFAT? Adakah seorang yang mempunyai ilmu MAKRIFAT itu lebih baik daripada seorang yang mempunyai ilmu HAKIKAT? Adakah seorang yang mempunyai ilmu HAKIKAT itu lebih baik daripada sorang yang mempunyai ilmu TARIKAT dan adakah seorang yang mempunyai ilmu TARIKAT itu lebih baik daripada seorang yang mempunyai ilmu SYARIAT??????????

INGAT....bukan JAWAPAN yang kita CARI tetapi persoalan itu sudah cukup memberi 1001 jawapan. Teringat saya suatu peristiwa apabila ADAM diciptakan, maka IBLIS berperasaan, adakah ADAM yang diciptakan daripada TANAH itu lebih MULIA daripada Aku yang diciptakan daripada API???

Mainan SYAITAN/IBLIS adalah amat halus...Malah tidak perlulah kita menuding jari hanya kepada SYAITAN/IBLIS kerana mungkin kita sendiri adalah SYAITAN/IBLIS yang kita perkatakan.

Labels