Wednesday, June 30, 2010

BUDI DAN ZAMAN KEMAJUAN

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Kembali semula kita kepada penghuraian Buku bertajuk "BUDI DALAM KEHIDUPAN DIRI DAN MASYARAKAT". Penulisan pada kali ini adalah di bawah tajuk "Budi dan Zaman Kemajuan" mula di mukasurat 9.

Petikan daripada perenggan yang dipilih adalah :

Budi memang sakti, yang sedikit akan memadai, bila bersama budi, dan yang banyak tidak akan mencukupi sekiranya jauh dari budi. Pelita yang kelap-kelip akan menjadi terang benderang selama minyaknya dari budi dan suasana terasa gelap dan kelam selama jauh dari budi.

Budi, sekali lagi budi, memang sakti dan bertuah. Manusia belum juga merasa senang dengan kemajuan dalam segala hal, manusia belum jua akan merasakan aman dan tenteram, sebelum budi tadi turut maju dan berkemajuan walaupun segala sesuatu telah moden.

Kata Imam Ghazali : "124,000 Nabi-nabi dan Rasul-rasul diutus Tuhan. Berlain-lain pembawaan mereka satu persatu, berbeda-beda syariat yang mereka sampaikan, tetapi kesemuanya bersatu dalam satu perkara iaitu BUDI".

Akhir sekali Nabi Muhammad s.a.w berpesan : "Kamu tidak akan berbahagia, dan kamupun tidak dapat membahagiakan orang lain kalau tidak dengan budi. Ingatlah bahawa saya ini diutus guna menyempurnakan BUDI PEKERTI(AKHLAK)".

Sunday, June 27, 2010

Anak SATU AMANAH

Assalamualaikum dan salam...

Syukur ke hadrat Allah kerana dengan limpah kurnia dan sifat-sifat keagungan-Nya dapat saya nukilkan coretan di dalam blog yang sederhana ini dan dapat pula anda membacanya. Tajuk kita pada kali ini adalah "Anak SATU AMANAH". Saya bersyukur kerana dikurniakan bayi yang comel dan sihat alhamdulillah. TQ ALLAH... Saya berfikir sejenak setelah kelahiran anak saya, WAH!!!ini adalah satu ANUGERAH... Ya...betul ini satu ANUGERAH...Biasanya anugerah ini adalah untuk kita BANGGA-BANGGAKAN...ANUGERAH ini adalah MODAL untuk kita membina reputasi...ANUGERAH ini bersifat DUNIAWI...

Fikir punya fikir, barulah saya dapat kesimpulannya... Anak ini memang anugerah tetapi anak juga adalah lebih daripada ANUGERAH... ANAK adalah AMANAH!!!

AMANAH dari ILLAHI kepada KHALIFAH-NYA... Ingat senang untuk membesarkan anak??? memanglah susah, tetapi lebih susah lagi adalah tugas kita untuk mengingatkan kepada anak kita mengenai PERJANJIAN dan AMANAH yang sanggup dipikul olehnya sebelum dia keluar ke DUNIA INI...

AMANAH dan PERJANJIAN antara TUHAN dan HAMBA-NYA...

BERSAMBUNG...

Labels