Saturday, August 21, 2010

BERBUKA SEBELUM MAGHRIB ATAU MAGHRIB???

Selawat dan Salam kepada Nabi Muhammad S.A.W yang dengan Bagindalah penghormatan setinggi-tinggi.

Pada kali ini, suka saya berceloteh mengenai BUKA PUASA. Adakah kita seharusnya berbuka SEBELUM MAGHRIB atau pada waktu MAGHRIB??? Mengapa saya lontarkan persoalan ini adalah kerana ADAB... YA...hubungan adab ini terbahagi kepada 2 macam iaitu :
1) Adab hubungan kepada ALLAH; dan
2) Adab hubungan sesama MANUSIA.

Kebiasaannya ketika waktu berbuka pasti kita dapat lihat masalah ini, malah mungkin kita juga lakukannya TANPA SEDAR... Ironinya apabila masuk sahaja AZAN MAGHRIB, kebanyakkan orang mula berbuka tanpa menyedari itu baharu cuma AZAN sahaja, masih belumpun secara rasminya dikatakan MAHGRIB. Ini adalah kerana SOLAT itu diDIRIkan dalam waktu MAGHRIB dan solat pula tidak boleh diDIRIkan KETIKA AZAN BERKUMANDANG...

SOLAT HANYA BOLEH DIKERJAKAN SETELAH SELESAI AZAN!!! Maka jika SOLAT yang begitu pentingpun ditetapkan SYARIATnya perlu dikerjakan SELEPAS AZAN, ini pula BERBUKA PUASA atau lebih tepat lagi MAKAN/MINUM!!!

NAHHHHH....moga terbuka minda sedikit demi sedikit... banyak lagi PERSOALAN yang memerlukan rungkaian agar lebih jelas, tetapi pada waktu ini suka saya untuk hanya menjelaskan mengenai PERKARA yang MUDAH difahami ini...

Sesungguhnya tiada gerak saya melainkan dengan IZIN ALLAH jua... Saya dalam menyiapkan sebuah eBook mengenai cara menamakan anak...petua-petua dan sebagainya yang saya dapat dari seorang insan. Saya masih dalam kerja menyiapkan buku dan website untuk semua yang berminat. Untuk tempahan awal boleh hubungi saya di khirzainalomarshakri@gmail.com.

Yang Menulis,
K.ZOS

Wednesday, August 18, 2010

GULA atau TEBU???

Dengan Nama Allah, aku berserah kepada Allah..Tiada Tuhan melainkan Allah. Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W.

Berjumpa lagi kita dalam ruangan blog yang tak seberapa ini. Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana berkat daya yang Allah kurniakan, maka layaklah kita untuk menjalankan ibadah puasa dengan baik. Pada kali ini, suka saya membawa tajuk GULA atau TEBU???

Antara gula atau tebu yang mana menjadi pilihan kamu??? Inilah persoalan yang dilemparkan kepada saya oleh insan yang bernama GURU. Apakah yang dimaksudkan dengan soalan ini???

Marilah kita lihat sama-sama kepada unsur gula dan tebu.

Gula itu halus, diproses, mudah dibawa ke mana-mana, mempunyai banyak kegunaan dan boleh diaplikasikan dalam macam-macam masakan, ia boleh juga dicampur dengan air untuk mendapatkan rasa manis dan BANYAK LAGI!!!

Tebu pula bagaimana? Tebu itu panjang, mesti dibuang kulitnya dahulu sebelum dapat merasa manisnya tebu, sukar nak dibawa ke mana-mana kerana bentuknya yang panjang, tidak boleh dicampur dalam masakan dan air untuk mendapatkan rasa manis (tak banyak kegunaan)

Itulah serba-sedikit huraian mengenai GULA dan TEBU...Apa pula kaitannya dengan hidupnya kita???

Mari kita ingat pelajaran ASAS ISLAM, kita boleh berpandu kepada 4 perkara seperti yang saya sebut-sebut dalam post terdahulu iaitu:
1) Al-Quran;
2) As-Sunnah;
3) Ijmak; dan
4) Qias.

Maka dalam konteks persoalan tersebut diatas, ia lebih kepada kaedah QIAS..atau perbandingan...perumpamaan...

QIAS kepada APA???

Jawapan : Qias kepada ILMU...

Perbezaan ILMU APA???

Jawapan : Perbezaan ILMU SYARIAT dan HAKIKAT...

Sesuai dengan Hadith Nabi Muhammad S.A.W iaitu "Syariat tanpa hakikat kosong, hakikat tanpa syariat BATAL..."

Jika memegang kepada Hakikat yang sebenar,maka pasti telah MELALUI SYARIAT dengan sempurna, maka jadilah HAKIKAT itu pelbagai guna.

Yang Ditulis,
K.ZOS

Monday, August 16, 2010

SOLAT 5 WAKTU SAHAJA???!!!

Segala kasih dan sayang kepada Nabi Junjungan Muhammad S.A.W, yang dengannya terputus segala simpulan ikatan dan terhurailah segala maksud...

Alhamdulillah, bersyukur kita ke hadrat Allah kerana memberi ilham kepadaku untuk menulis lagi diruangan blog yang tak seberapa ini...

Pada kali ini, aku ingin berkongsi pandangan mengenai SOLAT 5 WAKTU... Bagi penghuraian solat, anda bolehlah jenguk-jenguk topik-topik yang terdahulu kerana kali ini kita akan fokus kepada tajuk "SOLAT 5 WAKTU SAHAJA???!!!". Dalam tajuk itu terdapat tanda soal (?) dan seru (!)... Sedangkan tanda soal itu merujuk kepada PERSOALAN...RAGU-RAGU...TIDAK YAKIN...TERTANYA-TANYA... Manakala tanda seru itu merujuk kepada TEGAS, FAHAM, MAKLUM, DISIPLIN, FOKUS....

Suka saya sentuh tajuk Solat 5 Waktu Sahaja kerana baru-baru ini saya bercerita dengan rakan-rakan dan tajuknya adalah perdebatan antara Kristian dan Islam. Dalam perbincangan itu, ada ayat-ayat maklum yang menyatakan ada diantara penganut Kristian yang mempertikaikan SOLAT 5 WAKTU... MENGAPA Islam SEMBAHYANG 5 kali SAHAJA SEHARI??? Sedangkan dalam Kristian, TUHAN itu bersama-sama SENTIASA...

Ini adalah PERSOALAN yang BUKAN SOALAN...Melibatkan AQIDAH dan KEFAHAMAN sedia ada... Kalaulah seorang muslim yang berdepan dengan Paderi akan persoalan ini, PASTI ada yang GOYAH...atau tidak TAHU MEMBALAS JAWAP.

Jadi persoalannya... Adakah SOLAT MUKMIN itu 5 kali SAHAJA SEHARI???

Jawapannya Ya dan Tidak... Ya bagi yang tidak mengetahui dan tidak bagi yang mengetahui.

PERTAMAnya perlu kita TAHU dahulu apa itu SOLAT??? Solat itu perhubungan...doa...pengharapan...ataupun lebih tepat PEKERJAAN RAHSIA...

PERSOALAN: Adakah 5 kali sehari solat itu membataskan kasih, perhubungan, doa dan pengharapan kepada Allah S.W.T? Adakah 5 kali sahaja perhubungan kita dengan ALLAH S.W.T?

KEDUAnya perlu kita imbas kembali asal 5 waktu solat.. Pada mulanya, SOLAT kita adalag 50 kali SEHARI... 50 kali sehari itu bolehlah kita IBARATkan setiap waktu dalam SEHARI... Bermaksud, kita tidak sempatpun berbuat apa-apa selain memikirkan SOLAT... Baru nak berehat-rehat, waktu solat seterusnya telah tiba (nak cukupkan 50 waktu sehari). Jadi dengan hikmah dan kasih-sayang Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W maka setelah Nabi berulang naik dan turun memohon kepada Allah, maka Allah kabulkan permintaan Nabi dengan mensyaratkan 5 WAKTU SEHARI bagi yang bergelar muslim.

BERSAMBUNG...

Labels