Thursday, October 08, 2009

HAKIKAT PENDENGARAN

Pendengaran adalah salah satu deria yang dikurniakan ALLAH kepada MANUSIA yang kita gunakan setiap masa dan waktu. Pendengaran itu hakikatnya:
1) TAHU
2) FAHAM
3) SEDAR
4) LIHAT
5) HAYATI
6) ALAMI
BERSAMBUNG...

Dalil Aqli:
Bayangkan kita sedang menyanyikan lagu, sewaktu kita nyanyikan lagu, pada masa yang sama ada perkara-perkara lain yang berlaku seperti bunyi burung berkicau, bunyi kereta, bunyi ketukan dan sebagainya. Tetapi disebabkan terlalu ASYIK kita menyanyikan lagu tersebut, sehinggakan kita TIDAK SEDAR akan adanya bunyi BURUNG, KERETA dan sebagainya.

Maka pada masa itu, HAKIKAT PENDENGARAN kita sebenarnya hanyalah diMUTLAKkan kepada LAGU yang sedang kita NYANYIKAN. YAKINnya kita kepada NYAYIAN LAGU tersebut sehingga kita lupa akan keadaan-keadaan yang LAIN.

BERSAMBUNG...

Tuesday, October 06, 2009

NAFAS, AMPAS, TANAPAS dan NUFUS

NAFAS adalah sumber asas KEHIDUPAN. Daripada berNAFAS kita dapat AKAL, KEWARASAN BERFIKIR dan TENAGA untuk menyatakan keagungan ALLAH. Nafas itu boleh kita huraikan menjadi 4 peringkat iaitu NAFAS, AMPAS, TANAPAS dan NUFUS. Naik turun NAFAS membawa NYAWA. Hidup Nafas kerana Ampas, hidup Ampas kerana Tanapas, Hidup Tanapas kerana Nufus, Hidup Nufus kerana Rahsia.

Duduknya Nafas adalah di mulut,duduknya Ampas adalah di antara 2 lubang hidung, duduknya tanapas adalah di antara pertengahan telinga dan kepala, duduknya Nupus di Hati Mukmin...Bersesuaian dengan ayat "Qalbu mukmin itu Baitullah". Di situ si mukmin menabur janji, di situ si mukmin ingat pada janji dan di situ si mukmin berpegang pada janji.

Nafas-Nafas inilah yang membawa kepada penyucian. Naik Nafas sehingga langit yang ke TUJUH, dan turun Nafas sehingga ke bumi yang ke TUJUH. BERSAMBUNG.....

Labels