Thursday, August 12, 2010

NIAT KE TAK NIAT???

Sejahtera kepada Junjungan Mulia NABI MUHAMMAD S.A.W.

Sesungguhnya aku kasih padamu Ya Rasulullah...Tapi banyak kesilapan yang aku lakukan saban hari. Sempena bulan Ramadhan yang mulia nie aku ingin ucapkan Selamat Menjalankan IBADAH PUASA dengan LANCAR...

Bila kita sebut pasal puasa, perkara pertama yang terlintas difikiranku adalah niat. Sejak dari kecil kita dibebankan dengan niat, sampailah dah besar. Mana taknya, nak-nak kalau time sahur, lepas makan je mak ayah (zaman aku masa dulu) tanya, "dah niat belum???". Kalau tak niat abislah mcmmana nak puasa???

Selepas aku memahami erti sebenarnya niat, baharulah aku tahu yang sebenarnya selama ini aku tersilap.hahaha sedih betul. Yelah rakan-rakan, sedar x sedar yang kita lafaz di mulut itu BUKANLAH niat, tetapi LAFAZ NIAT...

APAKAH PULA NIAT???
Niat adalah niat, tidak berhuruf, tidak bersuara, tidak berupa...Niat adalah RAHSIA antara PENCIPTA dan HAMBA... Jadi janganlah di antara kamu yang tak berpuasa dengan alasan TERLUPA NIAT... :-)

Untuk mentahkik sesuatu perkara bagi mendapatkan keputusan, sebagai orang mukmin kita dipandukan dengan 4 perkara iaitu:
1)Al-Quran;
2)Sunnah;
3)Ijmak; dan
4)Qias.

Bagi menjelaskan lagi perkara niat ini (bagi sesiapa yang masih belum clear), kita ambil Qias/perumpamaan DIRI kita sendiri. Anda terlintas dihati nak pergi ke bandar membeli barang. Jadi apa yang anda lakukan adalah anda teruslah pergi ke bandar untuk beli barang. Anda tak perlu cakap kuat-kuat "Aku nak pergi beli barang di bandar!!!". WARAS/LOGIK???

Ya, semestinya kerana AKAL itu AGAMA, AGAMA itu AKAL, tidak berAGAMA bagi orang yang tidak berAKAL...

Jadi marilah kita sama-sama merubah persepsi kita berkenaan NIAT. ALLAH MAHA MENGETAHUI apa yang kita NIAT walaupun TANPA LAFAZ NIAT. Yang penting dijalankan bersekali dengan 4 rangkaian iaitu:
1) Syariat;
2) Tarikat;
3) Hakikat; dan
4) Makrifat.

APA pula maksud 4 rangkai di atas pada DIRI kita????
Syariat kita pada TUBUH, Tarikat kita pada HATI, Hakikat kita pada ROH, Makrifat kita pada RAHSIA.

Mudah-mudahan apa yang saya sampaikan adalah benar belaka. AMIN...TIADA DAYA MELAINKAN DENGAN ALLAH...


Yang Menulis,
K.ZOS

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Kembali Dengan Penuh Gembira!!!

Dengan Nama Allah, Tuhan yang ESA..TIADA SATU DAN DUA.

Di kesempatan ini, saya ingin ucapkan SELAMAT BERPUASA dan MOHON MAAF di atas segala salah silap saya sepanjang saya mengendalikan laman blog ini. Sesungguhnya saya LEMAH dan tidak berdaya apa-apa.

Sedikit perkongsian, di Bulan mulai ini kalau kita amati tajam-tajam.. TERBONGKARLAH sifat-sifat mazmumah dalam diri yang di katakan MANUSIA itu satu per satu. HANYA yang dikehendaki ALLAH sahaja akan mendapat keberkatan RAMADHAN.

Sifat yang selalu tertonjol:
1) Sebelum Ramadhan x bawa kereta laju, masa Ramadhan bawa kereta laju
(Dalam hati nak cepat balik/rehat/penat);
2) Cepat marah jika terkena musibah (mungkin sebab lapar perut);
3) Beli makanan lebih banyak dan terlebih-lebih berbanding SEBELUM PUASA;

Dan banyak lagi sifat-sifat yang TERTONJOL TANPA SEDAR!!!

Marilah kita hayati dan semak bersama-sama. Pandang kiri dan kanan anda. Pandang sifat-sifat yang KELUAR dari insan bergelar MANUSIA...

Adapun INSAN KAMIL martabat NAFSUnya amat BAGUS SEKALI. Tidak termakan dengan sifat-sifat DUNIAWI dan TETAP TENANG...ALHAMDULILLAH...

KESIMPULANNYA:
1) TANPA SEDAR, ramai orang yang sebenarnya menjadikan Bulan Ramadhan yang MULIA ini sebagai BULAN PENYIKSAAN...
2) ITULAH tanda martabat nafsu kita yang perlu kita perbaiki dari masa ke masa


YANG MENULIS,
K.ZOS

Labels