Tuesday, June 09, 2009

SOLAT KEKAL

Dengan Nama ALLAH, AKU berserah kepada ALLAH, tidak ada TUHAN melainkan ALLAH...

Lafaz syukur atas pemberian 5 deria pemikiran, perasaan, penciuman, pendengaran dan penglihatan. Ianya adalah pemberian yang telah ALLAH kurniakan kepada MANUSIA dengan sifat PENGASIH-NYA.

Dalam perhubungan terus ke Hadrat ALLAH maka dipulangakan yakni dipersembahkan semua pemberian tersebut kepada yang ampunya HAQ iaitu ALLAH. Tujuh (7) Sifat Ma'ani dipersembahkan maka jadikan MANUSIA itu INSAN. INSAN ini pula bertaraf HAMBA.

Manakala pengertian HAMBA adalah tidak memiliki apa-apa.

Seseorang yang tidak memiliki apa-apa itu boleh diiktiraf sebagai...
seorang yang MISKIN...
seorang yang FAKIR...
seorang yang TIADA DAYA UPAYA...
seorang yang KOSONG sama sekali.

Maka tafsiran MAKRIFAT itu adalah KOSONG...yakni tidak memiliki apa-apa. Apa yang ditentukan itulah yang menjadi ketentuan baginya.

Datanglah pada HATI sifat REDHA dan TAWAKKAL.

Maka dibawa semua ini di dalam PERHUBUNGAN KITA dengan ALLAH di dalam SOLAT baik SOLAT rawatib, SOLAT sunat atau SOLAT DHAIM (KEKAL)...

Hendaklah dimatikan DIRI sebelum MATI... Maka MATI itu terletak pada NIAT... Seseorang boleh MATI ketika HIDUP...dan seseorang sememangnya MATI ketika MATI JASAD. Tetapi inilah peraturan yang telah ditetapkan.

MATI itu pula boleh datang pada HATI, boleh datang pada BADAN, boleh datang pada NAFSU... Maka MATIkanlah NAFSU sebelum kita MATI JASAD. Itulah MATI sebaik-baik MATI.

SOLAT itu pula boleh didatangkan KHUSYUK dengan membuang makna. SOLAT NABI MUHAMMAD S.A.W adalah di dalam BAHASA ARAB sepenuhnya maka janganlah di BAHASA MELAYUKAN(atau BAHASA LAIN) SOLAT tersebut kerana SOLAT mempunyai RAHSIA dan maksud yang mendalam membawa perhubungan antara TUHAN dan MAKHLUK.

BERSAMBUNG.......

Labels