Thursday, October 01, 2009

KAEDAH TABLIGH

Dalam TABLIGH kita perlulah laksanakan dengan sifat FATONAH...Bijaksana dalam menyampaikan dan faham akan kedudukan. Kita tidak boleh meneka-neka dan FITNAH kepada seseorang. Seperti kiasan ALLAH AKBAR, begitu jugalah kiasan hubungan iaitu Hubungan sesama ALLAH dan hubungan sesama MANUSIA.

Maka jika kita hanya menjaga hubungan sesama ALLAH tanpa menghiraukan hubungan sesama MANUSIA serta membuat saudara kita terluka, maka itu adalah sebesar-besar kerugian.

ILMU KETUHANAN VS KALIMAH

Sesungguhnya, tiada satupun ilmu di dalam dunia ini yang tidak berkaitan dengan ILMU KETUHANAN. Jangan kita sangka bahwa ilmu matematik, sains dan sebagainya tidak ada kaitan langsung dengan ilmu ketuhanan. Jangan kita sempitkan bahwa ilmu ketuhanan ada pada kalimah sahaja.

Sedangkan kalimah itu BARU sahaja wujud. Ilmu Ketuhanan lebih berkaitan dengan SYAHADAH.

Dalil Aqli:
Nabi Muhammad itu seorang yang BUTA HURUF dan TIDAK TAHU MEMBACA. Siapa yang mereka KALIMAH? adakah RASULULLAH? Tetapi jangan kita silap, BUTA HURUF dan TIDAK TAHU MEMBACA Rasulullah adalah satu KELEBIHAN bagi Rasulullah. Kerana apa???? Tiada unsur SYIRIK.... Kerana kebanyakan manusia bila disebut ALLAH akan terbayang Huruf ALIFF, LAM , LAM, HA... Maka itu belum lagi TUHAN..itu cumalah nama.

Tetapi apabila NABI MUHAMMAD menyebut ALLAH, apakah yang NABI terbayang???? Begitulah perihal KALIMAH.

Walau bagaimanapun, agak sedih kerana ada orang yang lebih suka berKALIMAH...dan menyempitkan ILMU KETUHANAN. ALLAH itu MAHA KAYA dan MAHA AGUNG.

"Buangkan nama dan maksud, itulah Raja segala MAKRIFAT".

Perlulah kita mendudukkan SIFAT RASULULLAH dalam DIRI SENDIRI, kurangkan memikir hal orang lain dan banyaklah memikir kesilapan DIRI SENDIRI sehingga kita KENAL akan DIRI SENDIRI.

AKAL itu AGAMA, AGAMA itu AKAL, maka tidak berAGAMA bagi orang yang tidak berAKAL.

Labels